De Zinger

ReaganHet is dé droom van iedere spindoctor, het bedenken van dé zinger. Die ene zin, die rake aanval, de onvergetelijke soundbyte die een verkiezingsdebat definieert. Die overgenomen wordt door alle media en onderdeel wordt van het lexicon der politieke geschiedenis. De spindoctors van Obama en Romney hebben ongetwijfeld hun hoofden gebroken in hun pogingen zo’n rake zinger te bedenken voor het eerste debat.

Ter inspiratie volgt nu mijn persoonlijke top vijf van de beste zingers uit de Amerikaanse politieke geschiedenis.

#5 – Clinton versus Bush 1992

Niet een echter zinger, maar wel een briljant ingestudeerde move van Bill Clinton die tijdens een debat met Bush een persoonlijk gesprek aangaat met een vrouw uit het publiek, en daarmee duidelijk maakt dat hij de problemen van gewone mensen beter begrijpt dan de president.

#4 – Mondale versus Hart 1984

In antwoord op een lang verhaal van Gary Hart komt Walter Mondale met de tagline van een bekende Wendy’s Hamburger televisiespot: “where’s the beef?”.  Het was het begin van het einde voor de kandidatuur van Gary Hart.

#3 – Bentsen versus Quale 1988
Vice President Dan Quayle probeerde zich in de mantel te hullen van John F. Kennedy, en zijn tegenstander Lloyd Bentsen had van het Bush campagneteam de opdracht gekregen daar een stokje voor te steken. Dus toen Quayle weer eens over Kennedy begon, zei Bentsen kurkdroog: “Senator, I served with Jack Kennedy. I knew Jack Kennedy. Jack Kennedy was a friend of mine. Senator, you are no Jack Kennedy”. Exit Quayle.

#2 – Reagan versus Mondale 1984
Het eerste televisiedebat van 1984 ging niet goed voor Ronald Reagan. Hij leek afwezig, vergeetachtig en oud. De Mondale campagne probeerde de hoge leeftijd van Reagan een issue te maken in de campagne, maar gedurende het tweede debat neutraliseerde Reagan dat op een werkelijk briljante manier: “I will not make age an issue of this campaign. I am not going to exploit for political purposes my opponent’s youth and inexperience”. Zelfs Mondale kon zijn lachen niet inhouden.

#1 – Reagan versus Carter 1980

De allerbeste zinger ooit is het hoofdschuddende antwoord van Ronald Reagan op een inhoudelijke aanval van Jimmy Carter: “There you go again”. Een zinger die Diederik Samsom dit jaar even effectief gebruikte tegen Mark Rutte: “Nu doet u het weer!”.

En nu is het afwachten of we vanavond tijdens het Obama-Romney debat een nieuwe zinger kunnen toevoegen aan het politieke lexicon. Ik vermoed in ieder geval dat Obama er één in voorbereiding heeft met het cijfer 47% erin.

Dit blog verscheen eerder op de website van de Telegraaf.